Блог

За първи път в България: Фестивалът „Драконови лодки” показва част от китайската култура

Една китайска традиция оживя в рамките на първия двудневен Фестивал на драконовите лодки в България, който е едно от многото събития, част от програмата на „Лято с китайска култура в България” (юни-август).

Пъстрата надпревара предизвика интереса на много ентусиасти – над 20 екипажа от по 10-20 души мериха сили в състезанията по синхронно гребане и скорост.

Спортното събитие има за цел да популяризира този спорт в България, тъй като през 2025 г. България ще бъде домакин на състезание от Световното първенство по лодки Дракон. Той ще се проведе в крайдунавския град Русе, където се очаква да пристигнат над 100 отбора и близо 40 000 ентусиасти от цял ​​свят.

Неизкушените от спортната надпревара имаха възможност да се запознаят с традиционни китайски игри, занаяти, облекла и кухня, като демонстрациите бяха част от програмата на Фестивала на драконовите лодки край Панчарево.

Надяваме се, че всяко едно събитие от културния календар на това лято ще остави трайна следа в културния обмен между България и Китай, ще накара сърцата на участниците да затуптят в синхрон и ще предизвика нестихващ положителен отзвук“, споделят организаторите от Посолството на Китайската народна република в България и Китайският културен център в София казват.