МАУТАЙ
ОТКРИТИЕ
ЛЕГЕНДАТА МАУТАЙ
На Световното изложение в САЩ по случай построяването на Панамския канал през 1915 г., член на китайската делегация изпуска и счупва бутилка. Всички присъстващи са впечатлени от невероятните аромати и настояват да се включи в състезанието за спиртни напитки. Следва първият златен медал, последван от много други.

ОСНОВНА СЪСТАВКА
БАЙДЗИУ И СОРГО
Байдзиу е най-популярната спиртна напитка в Китай, произвеждана от сорго отпреди повече от 2000 години. Соргото е вид житна култура, която издържа на засушаване и не съдържа глутен. В Китай соргото е основна суровина за производството на алкохолната напитка байдзиу. Маутай е най-популярната марка байдзиу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. Също така е националната напитка и гордост на Китай, както и символ на качество и престиж.
ТЕХНОЛОГИЯ
КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДА
Производственият процес трае около година (за сравнение с много други спиртни напитки, които се произвеждат за по-малко от седмица). Включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията.
Съвсем накратко, соргото се промива и попарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница, за да стартира ферментационният процес. Самата закваска се подготвя, ферментира и отлежава 6 месеца предварително. Така наречената „твърда“ ферментация се извършва отначало на открито за 15 дни, а впоследствие зърното се поставя в шахти в земята и се запечатва с кал от местната река. Зърното зрее и ферментира по този начин още месец, след което се пропарва и дестилира. Към употребеното зърно се добавя ново сорго и отново започва нов ферментационен цикъл. Този процес се повтаря седем пъти.
За една година се извършват общо 9 пъти промиване и пропарване на суровините, 8 ферментации (едната е на закваската) и 7 дестилации. Следва стареене в продължение на 1 до обикновено 5 години, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния уникален аромат на Маутай. Финалният бленд отлежава още минимум 6 месеца преди бутилиране. За отбелязване е фактът, че Маутай продължава да старее и в бутилките. За това „реколтата“, годината на бутилиране има голямо значение.
Повече детайли за изключително сложния производствен процес ще публикуваме допълнително.

ВКУС
КАК СЕ КОНСУМИРА
Традиционно в Китай, Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15 мл.
При наздравица се счита за редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина като първо се чуквате, а чашката се държи в основата с две ръце. Стремите се тя да бъде по-ниско от тази на домакина или човека, с когото се чуквате.
Ние не препоръчваме на неопитвалите да изпиват цялата чашка наведнъж. По-добре е да отпивате на много малки глътки. Ако алкохолният градус ви е много силен, можете да добавите малко вода, сода и/или лед. Предварително изстудяване на напитката също способства по-лесното ѝ възприемане. Разбира се, богатството на аромати и вкусове се оценяват най-добре при чиста напитка на стайна температура (18°C).
В наши дни, по света Маутай се пие и на шотове в баровете. Все по-популярни стават и коктейлите, в които ясно се изразява трансформацията на вкусовете.