БАЙДЗИУ

МАУТАЙ

Маутай е отличен аперитив, диджестив и идеална напитка за съчетаване с храни. Чудесно се миксира в коктейли и участва едновременно като битер и модификатор на вкусове. Маутай е откритието на десетилетието сред алкохолните напитки.

ОТКРИТИЕ

ЛЕГЕНДАТА МАУТАЙ

На Световното изложение в САЩ по случай построяването на Панамския канал през 1915 г., член на китайската делегация изпуска и счупва бутилка. Всички присъстващи са впечатлени от невероятните аромати и настояват да се включи в състезанието за спиртни напитки. Следва първият златен медал, последван от много други.

Kweichow Moutai logo
Маутай сорго

ОСНОВНА СЪСТАВКА

БАЙДЗИУ И СОРГО

Байдзиу е най-популярната спиртна напитка в Китай, произвеждана от сорго отпреди повече от 2000 години. Соргото е вид житна култура, която издържа на засушаване и не съдържа глутен. В Китай соргото е основна суровина за производството на алкохолната напитка байдзиу. Маутай е най-популярната марка байдзиу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. Също така е националната напитка и гордост на Китай, както и символ на качество и престиж.

ТЕХНОЛОГИЯ

КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДА

Производственият процес трае около година (за сравнение с много други спиртни напитки, които се произвеждат за по-малко от седмица). Включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията.

Съвсем накратко, соргото се промива и попарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница, за да стартира ферментационният процес. Самата закваска се подготвя, ферментира и отлежава 6 месеца предварително. Така наречената „твърда“ ферментация се извършва отначало на открито за 15 дни, а впоследствие зърното се поставя в шахти в земята и се запечатва с кал от местната река. Зърното зрее и ферментира по този начин още месец, след което се пропарва и дестилира. Към употребеното зърно се добавя ново сорго и отново започва нов ферментационен цикъл. Този процес се повтаря седем пъти.

За една година се извършват общо 9 пъти промиване и пропарване на суровините, 8 ферментации (едната е на закваската) и 7 дестилации. Следва стареене в продължение на 1 до обикновено 5 години, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния уникален аромат на Маутай. Финалният бленд отлежава още минимум 6 месеца преди бутилиране. За отбелязване е фактът, че Маутай продължава да старее и в бутилките. За това „реколтата“, годината на бутилиране има голямо значение.

Повече детайли за изключително сложния производствен процес ще публикуваме допълнително.

Маутай продукти

ВКУС

КАК СЕ КОНСУМИРА

Традиционно в Китай, Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15 мл.

При наздравица се счита за редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина като първо се чуквате, а чашката се държи в основата с две ръце. Стремите се тя да бъде по-ниско от тази на домакина или човека, с когото се чуквате.

Ние не препоръчваме на неопитвалите да изпиват цялата чашка наведнъж. По-добре е да отпивате на много малки глътки. Ако алкохолният градус ви е много силен, можете да добавите малко вода, сода и/или лед. Предварително изстудяване на напитката също способства по-лесното ѝ възприемане. Разбира се, богатството на аромати и вкусове се оценяват най-добре при чиста напитка на стайна температура (18°C).

В наши дни, по света Маутай се пие и на шотове в баровете. Все по-популярни стават и коктейлите, в които ясно се изразява трансформацията на вкусовете.

ОТЛИЧИЯ

ЗАСЛУЖЕНИ НАГРАДИ

1915
1985
1986
1987
1989
1991
1992
1993
2005
2012
2013
2014
2015

1915

Златна награда „Panama World Expo“, САЩ

1985

Награда „Jin Gui Ye” на международно състезание за хранителен туризъм

1986

Златна награда на 12-тия Международен панаир на храните, Париж, Франция
Хонконгска награда за опаковка „Азиатска звезда“

1987

Награда за експертна реклама в Китай на третата Световна рекламна конференция в Хонконг

1989

Първата златна награда на Международното изложение в Пекин

1991

Втората златна награда на Международната експозиция в Пекин

1992

Първата златна награда на Американския международен конкурс за вино
Златната награда на Международния панаир на храните в Хонг Конг
Четвърта международна златна награда на панаира на виното, Токио, Япония

1993

Специалната награда на Френската изложба за винени спиртни напитки от Бордо

2005

Международна награда за изключителен принос за опазване на водните ресурси
Печели Международната мрежа за сертифициране и наградата на Центъра за сертифициране на качеството на организацията за управление на отлични постижения

2012

Златен медал от Тhe First World Spirits Competition

2013

Награда за глобални постижения за съвършенство

2014

Златната награда от Брюкселски международен конкурс за спиртни напитки

2015

Най-високо отличие – голям златен медал за „Flying Fairy“ 53 градуса Маутай на Международно състезание за спиртни напитки в Брюксел
Сан Франциско определя 12 ноември като „Ден на Маутай“