Блог

Маутай: нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо друго на света*

Маутай център

* Moutai – Knife-like, Flower-like, Like Nothing at All in the World

Над 1200 доказани различни аромати – много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, карамел, горчиви билки, дори глина. И прах от забравени спомени в хилядолетната история.

Какво е байдзиу?

Байдзиу е най-популярната спиртна напитка в Китай, произвеждана от сорго отпреди повече от 2 хилядолетия.

Сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини и е основна култура в страните с тропичен климат, където други зърнени култури се отглеждат трудно, а добивът го нарежда на пето място сред зърнено-житните култури. Най-големи производители са Нигерия, САЩ, Индия, Мексико, Аржентина. Не съдържа глутен и от него се произвеждат различни видове твърд хляб и др. био и органични тестени изделия. В Китай соргото е основна суровина за производството на алкохолни напитки – байдзиу.

Маутай – най-популярната марка байдзиу, по името на едноименното планинско градче Маутай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. Маутай е символ на качество и престиж, националната напитка и гордост на Китай и се разпространява вече в над 100 страни по света. Няма правителствено, фирмено или голямо лично парти/събитие в Китай, на което да отсъства Маутай.

В началото на 2017 г. Kweichow Moutai надмина по пазарна капитализация Диаджео, а Маутай се превръща в най-цененият бранд алкохол – изпреварвайки Johnnie Walker.

Маутай – как се произвежда?

Производственият процес трае около година (за сравнение – уискито се произвежда за около седмица) и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията. Накратко, органично произведеното сорго се вари и пропарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница, за да стартира ферментационният процес. Самата закваска се подготвя и отлежава 6 месеца предварително. Така наречената „суха“ ферментация се извършва отначало на открито, а впоследствие зърното се поставя в шахти и се запечатва с кал от местната река. Зърното зрее по този начин около месец, след което се вари и пропарва, като течността се отделя и дестилира. Към употребеното зърно се добавя ново сорго и отново започва нова обработка и ферментация. Процесът се повтаря седем пъти. За една година се извършват 9 пъти варене и пропарване на суровините, 8 ферментации, 7 филтрации и дестилации. Следва стареене в продължение на една до 5 години обикновено, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния, уникален аромат на Маутай.

Маутай – как се консумира?

Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Когато се чукате, трябва да държите чашката в основата с 2 ръце и винаги трябва да се опитвате вашата чаша да е по-ниско.

В наши дни по света Маутай се пие и на шотове в барове, все по-популярни навсякъде по света  стават коктейлите на основата на Маутай, в доста страни вече има специализирани коктейл барове само с Маутай. Специалистите считат, че Маутай скоро ще задмине по популярност напитки като текила и кашаса, може би дори ром и джин, особено като шотове и коктейли.

Дегустационни нотки

Много е трудно да се определят дегустационните нотки на Маутай, поради голямата комплексност на напитката. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля много фактори – като се започне от планинската вода и калта от нея, с която се запечатват шахтите; глината от съдовете за отлежаване, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 400 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маутай.

В един момент дори е правен опит част от производството да бъде извършвано на друго място, но със същите материали и технология. Резултатът е бил, че качеството се е влошило и фирмата се принудила да се откаже.

В Маутай ще откриете над 1200 доказани, различни аромати – много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, горчиви билки, дори глина.  И прах от забравени спомени в хилядолетната история. Експертите наричат Маутай “абсолютен модификатор на вкусове и аромати”. Дори 5-10 мл от напитката придават невероятни нови усещания към традиционни коктейли и безкрайни възможности за нови съчетания. Маутай е напитката, която вълнува и вдъхновява най-много миксолозите и топ барманите по света в момента за много интересни и оригинални коктейли.

Маутай за шеф-готвачи

Маутай се използва все повече по света за достигане на оригинални и неповтoрими вкусове и аромати за много ястия, десерти и сладоледи.

Легендата Маутай

Маутай става известен на света след спечелването си на златен медал на Световното изложение в САЩ по случай построяването на Панамския канал през 1915 год. Оттогава Маутай печели ежегодно множество златни медали и отличия от участия в различни изложения. Легендата разказва как се е случило първото отличие през 1915 г. Някой от китайската делегация изпуснал и счупил бутилка Маутай. Ароматът толкова очаровал присъстващите, че всички настояли Маутай да се включи в състезанието. Резултатът – първият златен медал.

МАУТАЙ В БЪЛГАРИЯ

Предлага се в 3 разновидности към момента

Маутай Йинбин

Yingbin означава „Добре дошли“ на китайски и е най-подходящ продукт за първоначално запознаване с комплексните вкусове и аромати на Маутай. Отлична комбинация с азиатска храна, суши, морски дарове, изискани десерти, както и като диджестив.

Маутай Принс

Благодарение на наситения си и богат „умами“ аромат е най-подходящ за коктейли с напитката.

Маутай „Летяща фея“

Kweichow Moutai, наричан от китайците Feitian е най-популярният, световноизвестен и търсен продукт, изключителнa напитка за ценители.

Свързани статии